Aardappelballetjes in Tikka Masala-saus

Aardappelballetjes Tikka Masala

Beoordeel dit recept:

Deze aardappelballetjes zijn heerlijk zacht maar hebben een subtiel krokant jasje. De Tikka Masala-saus waarin je ze serveert geeft ze bovendien een lekker pittig accent. Houd je van kruidig eten en wil je eens iets nieuws proberen? Dan zijn deze aardappelballetjes in Tikka Masala-saus zeker het proberen waard!

Recept voor Aardappelballetjes in Tikka Masala-saus

Personen: 2
Bereidingstijd: 60 min.
Calorieën: 639 Kcal

Ingrediënten:

  • 325 gr. aardappels
  • 100 gr. hele rode linzen
  • 230 ml water
  • 1 tl. komijnpoeder
  • 1 tl. korianderpoeder
  • 1,5 el olijfolie

Voor de saus:

  • 200 ml kokosmelk
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr.)
  • ½ tl. gemberpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 2 el. Tikka Masala-currypasta
  • 1 tl. gedroogde peterselie OF een klein handje verse peterselie
  • 1 tl. olijfolie

Benodigde keukenmaterialen:

Mengkom
Stamper

Zo kun je de aardappelballetjes in Tikka Masala-saus maken:

  1. Snijdt de aardappels in kleine stukjes (ca. 2 cm) en kook ze in ongeveer 15 min. in water gaar. Doe de linzen in een apart pannetje en kook ze zachtjes in 230 ml water met het deksel op de pan, net zolang totdat al het water is opgenomen (ca. 5 – 10 min.). Roer de linzen af en toe door zodat ze niet aan de bodem plakken.
  2. Stamp de gekookte aardappels en linzen samen in de mengkom. Voeg het komijnpoeder en korianderpoeder toe en meng alles goed door elkaar. Maak vervolgens balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee.
  3. Laat de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag heet worden. Bak de balletjes rondom in 1,5 eetlepel olijfolie totdat ze ietwat goudbruin zijn (ca. 10 – 15 min.). Zet ze op een bord apart totdat je ze weer nodig hebt.
  4. Begin nu met de Tikka Masala-saus. Snipper de ui en pers of snijdt de knoflook fijn. Verhit de eetlepel olijfolie in de koekenpan en fruit zachtjes de ui een paar minuten totdat de ui glazig is. Bak het laatste minuutje de knoflook en het gemberpoeder mee.
  5. Voeg nu de Tikka Masala-pasta toe. Bak een half minuutje mee en voeg dan ook de kokosmelk en de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door elkaar.
  6. Laat de saus 5 minuutjes zachtjes koken, terwijl je af en toe roert. Voeg de aardappelballetjes toe en kook nog eens drie minuutjes door.
  7. Serveer het gerecht bestrooid met de peterselie. Eet smakelijk!

Let op: Gebruik geen rode splitlinzen maar alleen hele droge rode linzen.

Tip: Gebruik voor een echt Indiase ervaring 1,5 eetlepel ghee (ofwel geklaarde boter) i.p.v. olijfolie om de aardappelballetjes in te bereiden.

Bron: Gebaseerd op deze Potato balls with garam masala sauce.

aardappelballetjes currysaus

Aardappelballetjes in currysaus: eens iets anders met aardappel

(en waarom je nooit iets culinairs voor je schoonfamilie moet proberen te maken)

Culinaire avonturen op familievakantie

Meestal als ik een nieuw recept uitprobeer gaat er iets fout. Bij deze aardappelballetjes in Tikka Masala-saus was dat niet het geval. Heel even waande ik mezelf eindelijk een volgroeide thuiskok. Mijn zelfbedachte variatie ging in één keer goed! De balletjes plakten niet aan de pan, de saus was lekker kruidig, de texturen werkten goed samen… Het smaakte gewoon echt goed. Dit was werkelijk een culinair thuiswonder.

Toen ik en Alex op familievakantie aan de beurt waren om te koken, stelde ik dan ook voor om deze aardappelballetjes in Tikka Masala-saus voor iedereen maken. Twijfels van vriendlief over eerder mislukte ‘uitgebreide’ maaltijden op familievakantie (het woord ‘risotto’ nemen we niet meer in de mond in hun bijzijn) wuifde ik snel weg. Wat kon er nou misgaan?

Nou, dat zal ik je vertellen. Splitlinzen, dat kon er misgaan. Bij het boodschappen doen in een vreemde supermarkt haalden we per ongeluk de verkeerde linzen in huis. Geen hele linzen maar splitlinzen. Dat zijn dus platte schijfjes in plaats van bolletjes. In plaats van stevigere linzen kregen we zo een zompige rode massa. Perfect voor soep, desastreus voor stevige aardappelballetjes… Uiteindelijk hebben we – na veel stress en tijd – het in de oven nog een beetje kunnen opwaarderen naar aardappelkoekjes. Mijn tip? Probeer nooit iets culinairs voor je schoonfamilie te maken, tenzij je precies dezelfde ingrediënten en pannen als thuis hebt! ; )

Aardappel anders

Maar verder zijn deze aardappelballetjes in Tikka Masala-saus natuurlijk fan-tas-tisch! De aardappel-linzenballetjes zijn zacht maar krijgen door het bakken een subtiel krokant jasje. Die textuur is de perfecte afwisseling voor de kruidige, pittige Indiase currysaus. Het is een leuke manier om aardappel eens op een andere manier te eten. Ben je al die AGV-dagen zat en wil je eens iets anders? Deze aardappelballetjes zijn het antwoord.

IJzer, kalium en magnesium – en vitamine C!

Benieuwd hoe gezond deze aardappelballetjes in Tikka Masala-saus zijn? Je zult blij zijn te horen dat er een flinke boost aan o.a. ijzer (62% ADH vrouwen), kalium (62% ADH vrouwen) en magnesium (52% ADH vrouwen) in zit. Maar misschien nog verrassender is dat er qua vitamine C ook maar liefst 61% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen in zit. Komt door de tomaten en de aardappels. Dat verwacht je ook niet snel, hè? Nadeel is wel dat er relatief veel vet in dit gerecht zit door de grote hoeveelheid kokosmelk. Hoewel dit grotendeels de ‘goede’ vetten zijn is het handig om de rest van de dag iets minder vette dingen in te plannen. Dan kun je met een gerust hart van je aardappelballetjes in Tikka Masala-saus genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *