10 Duurzame Cadeau-ideeën voor thuiskoks

duurzame cadeau-ideeën

Het is december, het cadeauseizoen is officieel begonnen! Nu Sinterklaas is geweest is de kop eraf, maar ook Kerst en zelfs Oud en Nieuw worden aangegrepen om elkaar te overladen met presentjes. Dat is leuk, maar soms worden er ook wel eens cadeautjes gekocht die al snel weer in de prullenbak belanden… Daarom had ik me dit jaar voorgenomen om zo veel mogelijk duurzame cadeaus te kopen. Tijdens mijn zoektocht kwam ik online echt ontzettend veel leuke ideeën tegen! Die moet ik met jullie delen, dacht ik. Dus zit je nog verlegen om last-minute cadeau-ideeën? Ik heb een lijstje samengesteld van tien toffe, fairtrade en/of duurzame cadeaus voor mensen die van koken houden. Zo geef je niet alleen een cadeau, maar doe je ook iets voor de wereld. Succes!

duurzame cadeaus snijplank boomstam

NUMMER ÉÉN

Wat?                     Gooische snijplank

Waarom?           Duurzaam en plaatselijk geproduceerd

Wat kost ie?      € 36,55

Je hoeft geen fan te zijn van Gooische vrouwen om deze mooie snijplank te kunnen waarderen! Het hout voor deze producten komt uit de door Natuurmonumenten (duurzaam) beheerde Gooise bossen, en is dus plaatselijk geproduceerd. Geen enkele snijplank is hetzelfde, dus je kunt er zeker van zijn dat jouw cadeau uniek is. Een origineel én duurzaam cadeau dus.

duurzame cadeaus keukenschort

NUMMER TWEE

Wat?                     Vrolijk keukenschort

Waarom?           Gemaakt van gerecyclede stof en helpt kansarme Indiase vrouwen

Wat kost ie?      € 39,95

Dit vrolijke keukenschort is onderdeel van een serie unieke schorten die in India gemaakt worden van reststoffen uit de confectie-industrie. Hierdoor wordt er minder afval geproduceerd. Bovendien worden de schorten gemaakt door kansarme jonge vrouwen uit de sloppenwijken van Bangalore. In het fairtrade Jacobs Well-atelier leren ze om te gaan met de naaimachine, plus andere vaardigheden waarmee ze voor zichzelf een veilige toekomst kunnen opbouwen.

NUMMER DRIE

duurzame cadeaus sushiplankjes bamboeWat?                     Sushiplankjes

Waarom?           Gemaakt van duurzaam bamboe

Wat kost ie?      € 12,50

Ken je iemand die gek is op sushi? Met deze set van drie sushiplankjes doe je ze zeker een plezier! Dit is een duurzaam cadeau omdat het gemaakt is van bamboe. Deze grassoort is de snelst groeiende ter wereld, waardoor hij gemakkelijk en veelvuldig geoogst kan worden. Ecologisch gezien dus veel voordeliger dan bijvoorbeeld loofboomhout. Tegenwoordig wordt er van alles van gemaakt, van sushiplankjes tot onderbroeken!

duurzame cadeau gevlochten schaal

NUMMER VIER

Wat?                   Gevlochten schaal

Waarom?           Gedeeltelijk gemaakt van gerecycled plastic en helpt plattelandsvrouwen in Bangladesh

Wat kost ie?      € 14,95

Deze mooie schaal in een natuurlijke kleur is gemaakt van dadelpalmblad, gecombineerd met witte strengen van gerecycled plastic. De vrouwen die deze schalen produceren worden ondersteund door Fair Trade Original om een beter en duurzamer bestaan op te bouwen, onder andere door het betalen van onderwijs, het trainen in assertiviteit en zorgen voor regelmatig inkomen.

duurzaam cadeau boodschappentas shopper

NUMMER VIJF

Wat?                    Hippe boodschappentas

Waarom?           Duurzaam, want gemaakt van gerycled materiaal

Wat kost ie?      € 40,-

Dat je voor minder plastic afval zorgt door zelf je eigen boodschappentas mee te nemen, wist je waarschijnlijk al. JongKruit doet nog een stapje verder door boodschappentassen te produceren die zijn gemaakt van oude kunststof festivalbanners. Die grote geveldoeken zijn gemaakt van superstevig materiaal, en dus ideaal om een tas van te maken die veel gewicht moet kunnen dragen. Het resultaat? Unieke, hippe tassen die het perfecte duurzame cadeau zijn!

duurzaam cadeau boomstamonderzetter

NUMMER ZES

Wat?                    Grote onderzetter gemaakt van acaciahout

Waarom?           Fairtrade geproduceerd, ondersteund plaatselijke werklui in de Filippijnen

Wat kost ie?      € 13,50

Nieuw op mijn radar: Waar-winkels. Ze verkopen producten met een verhaal, waaronder deze prachtige onderzetters gemaakt van acaciahout. In de arme Filippijnen staan deze bomen overal langs de weg. Een fairtradebedrijf maakt ze tot designvoorwerpen voor de Westerse markt dat de plaatselijke bevolking werk verschaft volgens eerlijke richtlijnen. Goed voor mensen en milieu.

cadeau-ideeën basilicum kweekset

NUMMER ZEVEN

Wat?                    Kweeksetje om zelf basilicum te kweken

Waarom?           De onderdelen van dit kweeksetje zijn fairtrade geproduceerd in India of EKO gecertificeerd.

Wat kost ie?      € 4,95

Ik kon het niet laten om iets uit de giftshop van één van mijn goede doelen in deze lijst te zetten. Dit goedkope fairtrade kweeksetje is leuk om als klein cadeautje weg te geven. Verse basilicum in je keuken is nooit weg, en als je er indirect de mensenrechten van anderen mee verbetert is het natuurlijk helemaal mooi! De onderdelen zijn fairtrade en/of biologisch geproduceerd in India en in Europa.

fairtrade cadeau-idee taartplateau

NUMMER ACHT

Wat?                    Handgeschilderd taartplateau

Waarom?           Fairtrade gemaakt in Tunesië; zorgt voor eerlijk inkomen én eigenwaarde.

Wat kost ie?      € 34,95

High-tea’en met je vriendinnen is supergezellig en een perfect excuus om met z’n allen eens gezellig van allerlei lekkernijen te genieten. Met dit prachtige taartplateau presenteer je de hapjes extra mooi. Maar ook voor bijvoorbeeld een avondje gourmetten of met het kerstdiner kun je er mooi dingen op presenteren. Het plateau is onder fairtrade omstandigheden gemaakt in het Tunesische dorpje Sfax, waar potten bakken en beschilderen al generaties lang met de hand wordt gedaan. De families krijgen er inkomsten door en – nog belangrijker – een gevoel van eigenwaarde. Met zo’n verhaal zullen je taarten alleen maar lekkerder smaken!

fairtrade cadeau-ideeën wijnfleshouder

NUMMER NEGEN

Wat?                                    Wijnfleshouder

Waarom?                           Faitrade geproduceerd in Thailand, ondersteunt ex-leprapatiënten

Wat kost ie?                     €8,95

Heb je bij de wereldwinkel zo’n beeld van alleen maar vreemd-ruikende, raar-uitziende producten? Think again! Deze mooie wijnfleshouder uit hun collectie ziet er strak uit en zal zeker niet verkeerd staan in een moderne keuken of eetkamer. Hij is fairtrade geproduceerd in Thailand, waar een ex-leprapatiënt zelf een bedrijfje starten om mensen in dezelfde situatie als hij aan een stabiel inkomen te helpen. Vaak worden zulke mensen namelijk verstoten door de maatschappij, en maken hun verminkingen die de ziekte heeft na gelaten het moeilijk om werk te vinden. Kortom: mooi product, mooi bedrijf, mooi doel!

fairtrade cadeau vintage wok

NUMMER TIEN

Wat?                     Vintage wokpan uit India

Waarom?            Fairtrade hersteld in India

Wat kost ie?      € 64,96

Oké, toegegeven; aan deze vintage wokpan uit India hangt een prijskaartje. Maar je krijgt dan ook een degelijk gerestaureerde, authentieke pan uit India ervoor terug die 30 tot 100 jaar oud is. Als je ooit wel eens in India bent geweest of bij een goed Indiaas restaurant hebt gegeten, kun je je wel voorstellen wat voor heerlijke geuren er al die jaren al uit deze pan zijn opgestegen. Als je gek bent op vintage is deze pan prachtig om bijvoorbeeld op je koffietafel of in de keuken te zetten en te vullen met kookspullen, fruit, tijdschriften of wat dan ook!

Zo, dit waren mijn tien duurzame cadeau-ideeën voor kookliefhebbers. Ik hoop dat jullie er door geïnspireerd zijn. Kopen jullie wel eens specifiek duurzame of fairtrade cadeaus? Laat het me weten in de reacties hieronder!

3 reacties

  1. Interessante ideeën! Vooral die boomstamonderzetter lijkt me wel wat 🙂

  2. Die wokpan ziet er prachtig uit. Heb je hem zelf ook uitgetest? Ik ben erg benieuwd of hij ook fijn kookt! Ik hoor het graag! Groetjes Anne

    1. Hoi Anne, dit artikel is al oud en de pan is inmiddels niet meer te koop helaas 🙁 Het was overigens ook meer voor de sier dan om mee te koken, haha. Mocht je dit soort dingen erg leuk vinden, dan zou ik zeker eens een keer bij een Wereldwinkel langsgaan, die staan vol met dit soort dingen! Zie hun website voor de locaties: https://wereldwinkels.nl/onze-winkels/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *